Når du jobber som tømrer er ingen dager like, og du får nye utfordringer hver dag. Som tømrer kan du få jobb i tømrer-, entreprenør- eller byggefirmaer. Det er en spennende jobb hvor mye avhenger av deg selv, og du jobber alene eller i et arbeidslag. Du samarbeider ofte med andre håndverkere som rørleggere, murere, malere og elektrikere.
Oppgavene er alt fra nybygg hus og hytter, ombygging og tilbygg, rehabilitering og restaurering til næringsbygg mm.
Tømrerfaget krever selvstendige utøvere som er nøyaktige, kreative, nytenkende og miljøbevisste. Du må også kunne samarbeide med andre, ha gode materialkunnskaper, god kommunikasjonsevne, praktisk sans og godt håndlag.
En tømrer er stolt av håndverket sitt, og byggverket er et synlig bevis på hva man har skapt og blir stående i årevis.
En maler jobber selvstendig, rasjonelt og planmessig. Du må ha gode fagkunnskaper og kunne samarbeide med kunder, leverandører og kolleger. Du må kunne utvise orden, ryddighet og nøyaktighet.
Sentrale arbeidsområder er
beskyttelse, vedlikehold, fargesetting, dekorering og restaurering av innvendige og utvendige overflater
bruk av ulike typer malematerialer, avretningsmasser, gulvbelegg og veggbekledninger
påføring av maling-, lakk- og beissystemer
oppsetting av systemer for veggbekledning
legging av beleggsystemer for gulv
montasje av profiler og listverk for gulv i tørre rom
En betongfagarbeider jobber med produksjon av betongkonstruksjoner til store byggverk, som høyhus, broer og damanlegg, dvs kontruksjoner som skal tåle veldig mye.
Vanlige arbeidsoppgaver er fundamentering, forskaling, armering, utstøping av betong og produksjon av betongelementer, betongrehabilitering, branntetting og fuging
Betongfagarbeideren arbeider ut fra tegninger og arbeidsbeskrivelser, og du må derfor kunne lese arbeidstegninger og ha god konstruksjonsforståelse. Helse, miljø og sikkerhet er en viktig del av arbeidet til en betongfagarbeider. Innenfor betongfaget er det en rekke lover, forskrifter og standarder som man til enhver tid må forholde deg til.
Som murer jobber du både med nytt murverk og med rehabilitering og restaurering av gammelt murverk.
Vanlige arbeidsoppgaver innenfor murerfaget:
Som murer kan du jobbe selvstendig, men også være en del av større prosjekter ved bygging, reparasjon eller vedlikehold av små og store bygninger.
En motormekaniker arbeider i virksomheter som reparerer og vedlikeholder mobile og stasjonære forbrenningsmotorer og drivverk. Sentrale arbeidsområder er blant annet
En motormekaniker må kunne arbeide planmessig, effektivt og nøyaktig, selvstendig og i samarbeid med andre. Motormekanikeren må ofte forholde seg direkte til kunder, og du bør være serviceinnstilt og omgjengelig.
Som industrimakaniker kan du få jobb innenfor kjemisk og mekanisk industri, oljevirksomhet, skipsbygging og treforedling. Sentrale arbeidsområder i industrimekanikerfaget er
forståelse og tolking av tegninger, spesielt sammenstillingstegninger
bruk av oppvarming og nedkjøling ved montering og demontering av maskinelementer
bruk av verktøymaskiner for produksjon og tilpassing av maskinelementer
tilvirkning av maskindeler og utføring reparasjonssveising
En industrimekaniker må kunne arbeide selvstendig, men også i samarbeid med andre. Du bør ha godt håndlag og være nøyaktig.
En platearbeider jobber blant annet innen kjemisk og mekanisk industri, oljevirksomhet, skipsindustri og treforedling. Sentrale arbeidsoppgaver er :
En platearbeider må kunne arbeide nøyaktig, effektivt, rasjonelt og planmessig, både selvstendig og i samarbeid med andre. Du bør ha teknisk innsikt, sosial kompetanse og godt håndlag.
Sveisere arbeider innenfor blant annet kjemisk og mekanisk industri, oljevirksomhet, skipsbygging og treforedling.
Hovedoppgaven i faget er å sammenføye metalliske materialer ved hjelp av forskjellige smelteprosesser.
En sveiser må kunne arbeide svært nøyaktig, planmessig, rasjonelt og effektivt, både selvstendig og i samarbeid med andre. Du bør ha praktisk håndlag og gode fagkunnskaper.
"Andrea er et multitalent i håndverksyrket"
Årets lærling 2020